Gasvrij wonen dankzij de Wubbo van INTU

Sinds 2012 richt INTU zich op het gasvrij maken van woningen. Een team van groene ingenieurs en installateurs heeft hiervoor ‘Wubbo’ ontwikkeld. Wubbo zorgt ervoor dat duurzame energiebronnen met elkaar samenwerken. Hierdoor zijn gasvrije woningen slim en betaalbaar geworden.

INTU is in 2012 begonnen om woningen gasvrij te maken. In die tijd was niemand daar nog mee bezig. Waarom is INTU daar toen al aan begonnen?

“Acht jaar geleden wilde ik zelf graag gasvrij wonen. Iedereen dacht toen dat dit in bestaande woningen niet kon, of dat het erg duur zou zijn. Maar dat bleek erg mee te vallen. Er waren alleen geen bedrijven die kennis hadden van alle mogelijkheden. Iedereen redeneerde alleen vanuit zijn eigen product en niemand wist hoe je verschillende technieken kon samenbrengen in één geheel. Dus zijn we dat zelf gaan doen.

Toen bleek dat je goedkoper kunt wonen in een gasvrije woning, leek ons dat ook voor anderen interessant. Daar hoef je geen boomknuffelaar voor te zijn. Wie wil er nu niet wonen zonder energierekening dachten we? Daarom zijn we dit gaan aanbieden aan particuliere woningeigenaren.”

Rudie Reinders – Technisch directeur van INTU

Het ingenieursbureau INTU bestaat al 30 jaar en maakte altijd besturingstechniek voor machinebouwers. Is het niet een hele omschakeling om dan particulieren als klant te hebben?

“Die oplossingen voor de industrie maken we nog steeds hoor! INTU heeft afnemers over de hele wereld. We hebben machines in Duitsland staan die na bijna 30 jaar nog steeds werken. Sterker nog, op basis van dezelfde technieken maken we nu ook woningen gasvrij.”

Rudi Reinders, technisch directeur van INTU

Wat is er nodig om een woning gasvrij te maken?

“Er zijn verschillende technieken om dat te realiseren, maar de oplossing zit voornamelijk in een samenwerking tussen verschillende disciplines. Alle onderdelen moeten met elkaar samenwerken in één geheel. Daarnaast is het belangrijk dat een totaaloplossing wordt afgestemd op de woning én zijn gebruikers.

Slim samenwerkende componenten zijn nodig om gasvrije oplossingen betaalbaar te maken. Daarvoor hebben wij Wubbo ontwikkeld. Wubbo was de missende schakel om gasvrije woningen intelligent, betaalbaar en toekomstbestendig te maken.

Dus Wubbo zorgt er voor dat duurzame energiebronnen met elkaar samenwerken?

“Ja dat klopt! De Wubbo is oorspronkelijk ontstaan om duurzame technieken met elkaar te laten samenwerken.

Wubbo meet bijvoorbeeld in je woonkamer hoe warm het is en ‘praat’ met een warmtepomp, zonnepaneel of laadpaal. Wubbo is een ‘dirigent’ die alle aanwezige onderdelen in een woning optimaal aanstuurt en gebruikt.

Wubbo wordt in een bestaande woning vaak naast of in plaats van de huidige gas-CV geplaatst. Het leidingwerk komt op die plek uit. De Wubbo is meer dan alleen slimme software. Wubbo vormt het technisch hart van installatie waarop vervolgens verschillende componenten worden aangesloten, zoals een warmtepomp, een zonnecollector, maar ook (bestaande) radiatoren, vloerverwarming etc. Wubbo herkent alle componenten automatisch en weet hoe deze het efficiëntste werken. Vervolgens optimaliseert Wubbo automatisch alle energiestromen.

Is jullie Wubbo vernoemd naar Wubbo Ockels?

Wubbo Ockels is natuurlijk een inspirerende pionier geweest. Maar de naam Wubbo staat voor ‘Warmte Unit Biohierarchisch Bestuurde Objecten’. Dat is een mooi scrabble woord dat je direct wel weer mag vergeten. Maar als je er op door zou vragen dan zou ik aangeven dat de ‘objecten’ staan voor de verschillende objecten die op de Wubbo kunnen worden aangesloten.

En met ‘biohierarchisch’ bedoelen we dat Wubbo automatisch de beste volgorde en optimale instellingen van de objecten kiest. Wubbo gebruikt bijvoorbeeld liever zonne- energie dan een gas-cv. Dat klinkt heel logisch, maar zonder Wubbo’s intelligentie is dit niet vanzelfsprekend.

Kan je een woning ook gasvrij maken zonder een Wubbo?

“Dat kan en dat deden we zelf ook in 2012, dat heeft vooral veel nadelen. Je gaat dan voor elke woning opnieuw een maatwerktraject door en dat is kostbaar of je gaat uit van het voorgekauwde systeem van één fabrikant. Daar kun je lastig andere dingen in integreren. Bovendien kun je daar in de toekomst spijt van krijgen. Bijvoorbeeld als er andere wensen of producten ontstaan.

Al onze kennis zit verpakt in de software van de Wubbo. Omdat het een flexibel product is kunnen we de werking ervan in de loop van de tijd ook nog verbeteren. We kunnen dit ook bij bestaande klanten updaten. Dankzij Wubbo is de woning ook voorbereid op de toekomst.”

Hoe zie je de toekomst wat betreft gasvrij wonen?

“Ik ben nu veel optimistischer dan in 2012. Iedereen is zich er inmiddels van bewust dat we ons energieverbruik moeten aanpassen. Steeds meer mensen realiseren zich dat verduurzaming leidt tot meer comfort en lagere maandlasten.

Bij nieuwbouw is gasvrij inmiddels de norm. Bij bestaande bouw zijn er inmiddels zoveel subsidies dat je een dief van je eigen portemonnee bent zolang je niet verduurzaamt.”

Delen:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp